{ "title": "Böbrek Ağrısı Neden Olur", "image": "https://www.bobrek.gen.tr/images/bobrek-agrisi-neden-olur.jpg", "date": "21.01.2024 22:31:55", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Böbrek ağrısı neden olur, böbrek ağrısı sebepleri farklı olabilir. Böbrek ağrısı hafiften, kasıkları etkileyecek derecede şiddetli olabilir. Ancak hepsinin önemsenmesi gerekir. Çünkü altında yatan ciddi sorunların habercisi olabilir. Bu ağrılar ciddi bir enfeksiyondan, böbrekleri etkileyen hastalıklara kadar sebeplerden kaynaklanabilir. Genellikle böbrek ağrısı ve bel ağrısı birbirine karıştırılan ağrılardır. Ancak herkes böbreklerin alt kaburgaların altında, karnın arkasında olduğunu öğrenirse, bel ağrısıyla bağlantılı olmayacağını anlayabilir. Böbrek ağrısı tek taraflı, ateş ve halsizlikle birlikte kendini gösteren, hareketle artan ve azalan etkidedir. Böbreklerin sağlıklı olması için, bol su içilmesi, tuzlu ve hazır besinlerden kaçınılması, alkol ve sigara kullanılmaması, tansiyonun dengelenmesi, egzersiz yapılması tavsiye edilir.

Böbrek ağrısına neden olan rahatsızlıklar nelerdir?

İdrar yolları enfeksiyonu: Vücutta üriner sistemin bir parçasını etkisi alan idrar yolları enfeksiyonu, böbreklere ulaşırsa ağrıya neden olur. Kadınlar bu tür enfeksiyonlarda daha fazla risklidir. Bu nedenle enfeksiyonun böbreklere ulaşmadan tedavisi yapılmalıdır. Antibiyotik tedavisi ile önlenebilen bu rahatsızlığı ihmal etmemelisiniz.

Böbrek enfeksiyonu (Piyelonefrit): Mesaneyi ve idrar yollarını etkileyerek, böbreklere kadar etki yapan bir enfeksiyondur. Tedaviye iyi yanıt verir. Ancak tedavi edilmediği takdirde, böbreklerde kalıcı hasar bırakır ve kanla vücuda yayılarak yaşamsal riske neden olur. Böbreklere ulaşan enfeksiyon sırt ve yan ağrısına neden olur ve ateş yükselmesi yapar. İdrar yolu kıs olan kadınlar bu konuda daha fazla risk taşır. Suyun yeterince içilmesi, genital bölge temizliği enfeksiyondan korunmak amacıyla uygulanmalıdır.

Böbrek taşı: Böbreklerde hareketsiz olan taşlar ağrı etkisi yapmazken, idrar yollarına ilerleyen taşlar şiddetli böbrek ağrısına neden olur. Bu ağrıların şiddeti de oldukça fazladır. Sürekli olmasa da kişilerin oldukça rahatsız olmasına neden olur. Böbrek ağrısıyla birlikte bulantı ve kusma etkisi de görülür. Eğer tedavi edilmezse, böbreklerde enfeksiyon oluşması söz konusudur.

Damar sertleşmesi (Arteriyoskleroz): Zamanla esnekliğini kaybeden atardamarlar, kalınlaşma ve daralma etkisi gösterir. Vücudun her yerinde böyle sorunlar yaşanabilir. Bu şekilde damarlarda sertleşme olduğunda, böbreklere yeteri kadar kan gitmeyeceği için, böbrek ağrısı ve hastalıkların oluşması muhtemeldir. Özellikle damarlardaki tıkanma yüksek tansiyon sorunu yaşanmasına neden olur. Bu tür sorunlar geç fark edildiğinden, hastalardaki etkisi daha fazla olur.

Polikistik böbrek hastalığı: Böbreklerde kist oluşumları meydana gelir. Bu genetik bir rahatsızlık olduğundan, ailesinde polikistik böbrek hastası olan kişiler mutlaka değerlendirilmelidir. Çoğunlukla içi su dolu kesecikler şeklinde oluşan kistlerin kanser riski olmaz. Ancak yüksek tansiyon sorunlarına neden olacağından, mutlaka önemsenmelidir. İleri yaşlarda hastalarda böbrek yetmezliğine neden olabilir. Bu rahatsızlık hastalarda künt böbrek ağrılarına neden olur.

At nalı böbrek: Böbrekler normalde ayrı olur. Ancak bazen doğuştan at nalı şeklinde olabilirler. Bu kişilerde bazı sorunların yaşanmasına neden olur. Özellikle idrar çıkışında sorunlara neden olur, tıkanıklıklar oluşur. Bunların etkisiyle böbrek ağrıları ortaya çıkar.

Böbrek kanseri: Kötü huylu tümörlerin neden olduğu böbrek kanseri, şiddetli böbrek ağrısı çekilmesine neden olur. Hastaların mutlaka tedaviye alınması gerekir. Erken teşhis edilirse, tümörün cerrahi olarak alınması sayesinde iyileşme sağlanabilir.

Böbrek büyümesi (Hidronefroz): Böbrek içinde idrarı toplayan sistemdeki büyüme nedeniyle idrar miktarının artması ve bunun sonucunda baskıda artış olması nedeniyle ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Tek böbrekte ortaya çıkabilir. Geç teşhis edildiğinde bile tedaviyle iyileşme sağlanabilir. Özellikle ağrıya eşlik eden bulantı ve kusma, karında şişlik gibi belirtilerde olur.

Böbrek kanaması: bu çeşitli hastalıklar nedeniyle oluşur. Bu nedenle böbrek ağrılarının mutlaka ciddiye alınması gerekir.
" } ] }