{ "title": "Böbreğin Yapısı", "image": "https://www.bobrek.gen.tr/images/bobregin-yapisi-4135.jpg", "date": "19.01.2024 19:16:08", "author": "orhan alem", "article": [ { "article": "
Böbreğin yapısı, idrarı ayırıp kanı temizlemeye yarayan ve karın boşluğu omurganın yakınında yer alan sağlı sollu 2 organdan her biridir. Dış görünümleri fasulyeyi andırır. Uzunluğu 10-12 cm, genişliği 5-6 cm, kalınlığı 4 cm, kilosu 120-200 gr kadardır. Kahverengiye yakın esmer kırmızı renktedir. Sağdaki böbrek, soldakine nispeten yer olarak biraz aşağıdadır. Her 2 böbreğin de etrafı gevşek bağlantı ve yağ dokusundan oluşmuştur böbrek kapsülü ismi verilen bir doku tabakası ile çevrilidir. Bu kapsülün meydana getirdiği ve içerisinde böbreğin yer aldığı boşlukta böbrek loju (Böbrek yuvası) ismini alır.

Böbrek kapsülünün ön yüzünü karındaki zar (Periton) sıkıca örtmüş olup böbreğin yerinde durmasına destek eder. Böbreklerin karşılıklı olarak birbirine bakmakta olan ve bir girinti biçimindeki kesimleri böbrek göbeği ismini alır. Burası böbreğe kan getiren ve böbrekten kan götüren damarların, sinirlerin ve üreter kanalının geçtiği yerdir. Böbreğin yapısı dıştan içe 4 tabakadan oluşur: Böbrek zarı, kabuk bölgesi, piramit bölgesi, havuzcuk bölgesi.

Böbrek Zarı: Böbreğin en dışarısında böbrek dokusundan rahatlıkla ayrılabilen ve böbreği bir gömlek benzeri saran fibröz bir örtüdür.

Kabuk Bölgesi: Böbrek zarıyla piramitler içinde olan bölgedir. Burada tanecikli bir görünüm bulunur. Bu görünümü yaratan yapılar Malpighi cisimcikleri ismini alır. Malpighi cisimciği, böbrek içerisine giren atardamarın kılcal uzantılarının meydana getirdiği ince bir damar yumağıyla bunu çepeçevre saran Bowman kapsülü isimli ince bir zardan meydana gelir. İdrar yapımıyla görevlendirilmiş idrar kanalcıkları bu Bowman kapsülünden bir idrar kanalcığı çıkarak toplayıcı idrar kanalına açılırlar. İşte Malpighi cisimciğiyle beraber bizzat idrar kanalcığı idrar yapan en minik ünitesi meydana getirir. Bu oluşumlara nefron ismi verilir. Bir böbrekte 1 milyon civarı nefron bulunur. İdrar kanalcıklarının herkes ince bir toplayıcı kanala açılır. Bu ince toplayıcılar birleşip ek olarak önemli kanalları oluşturarak bitiminde 10-25 kanal şeklinde piramitlerin tepesinde yer alan minik kanalcıklara açılırlar.

Piramit Bölgesi: Sayıları 8-10 civarı piramitlerin tepe bölgeleri havuzcuk, tabanları da böbrek zarı bölgesindendir. Bu piramitlerin papilla renales isimli uç kesimlerinde idrar borucuklarının açılmış meydana geldiği 10-25 civarı kanalcık bulunur.

Havuzcuk Bölgesi: Piramitlerin tepesi aşağı yukarı 1 santimetre ölçüsünde huni şeklindeki calices renalis minores isimli az tüplere açılır. Bu minik boşluklarda birleşerek ek olarak önemli boşluğu oluştururlar. Sayıları 2-3 olan bu yapılara da calices renales majores denir. Bu yapılar birleşerek havuzcuğu meydana getirirler. Bu havuzcuğun ucundan başlayan idrar kanalı mesanede sonlanır.
" } ] }