{ "title": "Böbreğe Kateter Takılması", "image": "https://www.bobrek.gen.tr/images/bobrege-kateter-takilmasi.jpg", "date": "19.01.2024 01:52:38", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Böbreğe katater takılması, burada amaç hastanın idrarını boşaltmasının sağlanması, mesane distansiyonuna bağlı olan rahatsızlığın hafifletilmesi, steril idrar örneği alınması, yapılacak cerrahi işlemlerde idrar sızıntısının engellenmesi, saatlik idrar çıkışını izlemek, postoperatif idrar retansiyonun önlenmesi, mesanenin devamlı ya da aralıklı şekilde yıkanması için ve inkontinansı bulunan hastaların bu alanın korunmasıdır. Böbreğe katater takılması üriner sistemde mesaneye uygulanır. İdrar yolların takılan katater böbreğe doğru ilerletilir. Bu uygulama 2 şekilde yapılmaktadır. Bunlar;

Geçici mesane kataterizasyonu: bu bir defa uygulanan türdür. Çoğunlukla nelaton katater kullanılarak 5-10 dakikada yapılır. Mesane yetersizliği olanlarda, distansiyon varlığında, steril idrar örneği alınması için, idrardan sonra rezidüel idrar olduğunun belirlenmesi için yapılmaktadır.

Kalıcı mesane kataterizasyonu: bu uygulamadan katater belirli bir süre mesanede kalmaktadır. Burada foley katater kullanılmaktadır. Üretral darlıkta, prostat, yoğun bakımda olan hastaların idrar takibi sırasında kullanılır.

Böbreğe katater takılmasında kullanılan katater uzunlukları
Böbreğe katater takılmasında nelere dikkat edilmelidir?

Katater takılmadan evvel, hijyen durumu, anatomik deformasyon, enfeksiyon açısından hastalarda perine muayenesi yapılır.

Katater takıldıktan sonra ise; kataterin yerinde olduğu kontrol edilmeli, ilk takıldığında glop açısından gelen idrarın miktarı değerlendirilmeli, idrarın akış hızı ve kataterdeki tıkanıklık değerlendirilmelidir. Hastadaki ağrı, kaşıntı yanma ve yanma gibi yakınmalar izlenmelidir. Mikroorganizmaların mesaneden taşınma riski olduğundan, böbreğe katater takılması gerekli olduğu zamanlarda uygulanmalıdır. Herhangi bir komplikasyon olmadığı takdirde belirli aralıklarla bile katater değiştirilmemelidir. Bu hastanın durumuna göre yapılmalıdır. Kalıcı katater uygulaması yapılan hastalara ve yakınlarına, idrar torbasının oynatılmaması, sondanın çekiştirilmemesi, kendi başına torbanın boşaltılmaması, ağrı gibi yakınmalarda hemşireye bilgi verilmesi gibi konular hakkında bilgilendirme yapılmalı ve eğitim verilmelidir. Hastaların günlük temizlik kurallarına uyması tavsiye edilir.
" } ] }