{ "title": "Bebeklerde Böbrek Büyümesi", "image": "https://www.bobrek.gen.tr/images/bebeklerde-bobrek-buyumesi.jpg", "date": "18.01.2024 23:43:01", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Bebeklerde Böbrek Büyümesi, tıpta hidronefroz olarak tanımlanan bir rahatsızlıktır. Buna anne karnında tanı konulması bebeklerde böbrek hasarını önleyebilmek için erken aşamada tedavi olanağı sağlar. Bu sorun genellikle ilerlemez ya da kendilinden kaybolur. Ancak hastaların az bir kısmında ilerleme göstererek, ciddi sonuçlara neden olabilir. Bu rahatsızlığın henüz anne karnında gelişen bebeğin ultrason muayenesi ile kontrolü sırasında böbrek büyümesinin teşhis edilmesi önemli bir faydadır. Yani bebeklerde böbrek büyümesi genellikle doğumdan önce belirlenebilir.

Anne karnındaki bebeğin böbrek yapıları 20. Haftadan itibaren incelenebilir. Eğer bebeklerde böbrek büyümesi teşhisi konulursa, doğumdan sonra bebeğin çocuk ürolojisi tarafından takip edilmesi gerekir. Böylece ileride gelişebilecek böbrek fonksiyon kaybı gibi yaşamsal risk taşıyabilecek sorunlar engellenebilir. Tanının anne karnında konulması böbrek hasarını önleyebilmek için erken aşamada tedavi olanağı da sağlar.

Bebeklerde böbrek büyümesi neden olur?

Böbrek büyümesi böbrek çıkışından mesane çıkışına kadar olan alanda tıkanıklık, idrar dinamiğinde bozulma, idrarın geriye kaçması gibi herhangi bir sebepten bozulma olmasından dolayı oluşur. Anne karnında tanısı konmuş böbrek büyümesi genellikle ilerleme göstermez. Fakat çok az oranda böbrek yetmezliğine giden vakalar vardır.

Bebeklerde böbrek büyümesi genellikle veziko üreteral reflü denilen mesaneden böbreklere idrar kaçması, mesaneye idrar taşıyan kanallarda darlık olması, mesane çıkışının daralması gibi sebeplerden kaynaklanır. Böbrek genişlemesiyle birlikte ateşli idrar yolu enfeksiyonlarında olması böbreğe daha kolay hasar verir. Bu sayede böbreklerde ciddi fonksiyon kayıpları oluşabilir. Sıkça böbrek enfeksiyonları yaşanırsa bebekte gelişme geriliği görülebilir. Bu ilerleyen yaşlarda yüksek tansiyon gibi ciddi sorunlara neden olabilir.

Bebeklerde böbrek büyümesi ilk yıl yakından takip edilmeli

Anne karnında tanısı konulan böbrek büyümesinde erken aşamada tedaviye başlaması önemlidir. Bu yüzden doğumdan sonra bebeğin ilk yıl yakın takipte olması gerekir. Doğumdan sonraki üçüncü günde bebeğin böbrekleri üriner ultrasonla incelenmelidir. Bu tetkikler 1. Ayda devamında 3. 6 ve 12 ayda tekrarlanmalıdır. Ultrason tetkiki sonuçlarına göre ileri tetkikler gündeme gelebilir.

Bebeklerde böbrek büyümesi belirtileri nelerdir?

Bebeklerde böbrek büyümesi çoğu zaman anne karnında teşhis edilebilir. Ancak bazı bebeklerde doğumdan sonra ya da çocukluk çağındaki belirtilerle böbrek büyümesi teşhisi konabiliyor. Bu belirtilerin aileler tarafından iyi takip edilmesi gerekir. Böbrek büyümesi olan bebeklerde genellikle yenidoğan döneminde huzursuzluk, ateş, nedensiz ağlama krizleri, beslenme yetersizliği, idrar sırasında ağlama, idrardan kan gelmesi ve kötü kokulu idrar gibi belirtiler gözlenebilir.

Bebeklerde böbrek büyümesi tanısı ve tedavisi nasıl yapılır?

Anne karnında tanısı konulamayan, doğumdan sonraki dönemde böbrek büyümesi belirtileri gözlenen bebeklerde radyasyon içermeyen ultrason tetkiki tanıda oldukça önemlidir. Gerekli olursa diüretikli böbrek sintigrafisi, sistografi gibi ileri tetkiklerde tanıda kullanılabilir. Böbrek genişlemesi çoğu zaman kendiliğinden geriler. Ameliyata gerek duyulan hasta grubu oldukça azdır. Bebeğin böbrekleri riske girmedikçe takip altında olması yeterlidir. Ancak böbrekler tehlikeye girerse, böbrek büyümesinin altında yatan etkene uygun şekilde cerrahi tedavi yapılabilir. Cerrahi tedavide yüksek oranda başarı elde edilebiliyor. Bebeğin yaşamına sağlıklı bir şekilde devam etmesi mümkün oluyor.
" } ] }