{ "title": "Akut Böbrek Yetmezliği Tedavisi", "image": "https://www.bobrek.gen.tr/images/akut-bobrek-yetmezligi-tedavisi.jpg", "date": "21.01.2024 21:25:00", "author": "tuğba arslan", "article": [ { "article": "Akut Böbrek Yetmezliği Tedavisi: Böbrek fonksiyonlarındaki, ürelerin vücuttan atılmasını engelleyecek ve vücuttaki sıvı ile elektrolit dengesini bozacak kadar ani değişimlere, Akut Böbrek Yetmezliği (ABY) adı verilmektedir. Bu hastalık sonucu böbrek fonksiyonların kaybı ile idrar atımı gerçekleştirilemez. Buna bağlı olarak da üre azotu ve serum kreatini miktarında artış olmasıdır.

Tedavi Süreci

ABY hastalarında sıvı, elektrolit, asit-baz ve nitrojen dengesi destekleyici yöntemlerle sağlanamadığında renal replasman tedavisine başlanması gerekmektedir. Günümüzde 3 önemli renal replasman tedavisi yaygın olarak kullanılmaktadır. Bunlar, İntermitan (İntermittent, aralıklı) hemodiyaliz (HD), Periton diyalizi (PD) ve Sürekli arteriyovenöz hemofiltrasyon (SAVH)'dır.

Hemodiyaliz

ABY için en sık uygulanan renal replasman tedavisi, İntermitan hemodiyalizdir. Bu tedavi istemi, nitrojenli artık madde oluşumunun hızına ve sıvı yüklenmesinin tolere edilmesine göre değişkenli göstermektedir. Oligoanürik hastada haftada 3 seans 4 saat HD tedavisi genellikle yeterli olmaktadır. Bunun yanı sıra, önemli düzeyde rezidüel böbrek fonksiyonları olan hastalarda bu seansların sayısı azalabilmektedir veya ağır hiperkatabolizması olan ya da aşırı sıvı yüklenmesini tolere edemeyen hastalar için her gün HD gerekebilmektedir.

Damara ulaşım: Akut durumlarda geniş çaplı bir damara ulaşım için Femoral, subklaviyan veya internal juguler venin çift lümenli kateter ile perkütan kanülasyonu ve cerrahi olarak Scribner şantının yerleştirilmesi olmak üzere iki yöntem kullanılmaktadır.

Antikoagülasyon: HD tedavisinin en önemli dezavantajlarından biri Antikoagülasyon gereksinimidir. Kanama riski yüksek veya aktif kanaması olan hastalarda antikoagülasyonsuz hemodiyaliz yapılmalıdır.

Diyalizer: Diyalizer'in, Sentetik membranların yüksek ultrafiltrasyon katsayısı, yüksek solüt klirensi ile daha biyouyumlu olmaları gibi avantajları bulunmaktadır.

Diyalizat: akut hastalar için uygun olmayan diyalizatlar, kronik olgularda kullanılmaktadır.

Komplikasyonlar: Diyaliz esnasında en fazla hipotansiyon görülmektedir.

Periton Diyalizi: Akut böbrek yetmezliği hastalarında Periton diyaliz, vasküler giriş sorunu bulunuyorsa, hemodinamik durumu bozuk ve antikoagülasyonun tehlikeli olduğu durumlarda en iyi renal replasman.

Tedavi yöntemidir olmaktadır ancak, yakın bir tarihte cerrahi işlem geçirmiş olan hastalar için Periton diyalizi uygun görülmemektedir. Periton diyalizi'nin, önemliprotein kaybı, peritonit riski, hidrotoraks, hiperglisemi ve elektrolit anormallikleri, diyafragmayı yükselterek solunum sıkıntısı yaşanmasına sebebiyet vermesi ile hastayı immobilize etmesi gibi dezavantajları bulunmaktadır.

Sürekli Arteriyovenöz Hemofiltrasyon: Sürekli arteriyovenöz hemofiltrasyon ve buna benzer başka tedavi yöntemleri yoğun bakım ünitelerinde oluşan böbrek yetmezliği hastalıklarının tedavisinde giderek daha sık uygulanmaktadır. Sürekli arteriyovenöz hemofiltrasyon tedavisi, sıvı uzaklaştırılmasında çok etkili olmasının yanı sıra, solüt klirensi iyi olmamaktadır. Hiperalimantasyon veya çeşidi amaçlarla fazla sıvı verilmesi gereken oligoanürik hastalarda en fazla istenilen tedavi yöntemlerindendir. Sürekli antikoagülasyon, arteriyel yola gereksinim duyulması ve hastanın yatağa bağlı kalması önemli dezavantajları arasındadır.
" } ] }