Menü Forumlar Popüler İçerikler Arama
Böbrek Şişmesi

Böbrek Şişmesi

Böbrek Şişmesi, Böbrekler kanda oluşan zehirli maddelerin vücuttan dışarı atılmasında filtre görevi görmekte olup vücuda fayda sağlamayan maddelerin dışarıya atılmasına olanak sağlamaktadır. Böbrekler zararlı olan maddelerin süzülerek idrar yoluna karıştırılması ile dışarıya atmaktadır. Böbrekler vücutta gerekli olan maddelerin dengede tutulmasına olanak sağlar ve vücutta mineralin, suyun glikozun, proteinin dengede tutulmasıyla görevlidir. Böbreklerin salgılamış olduğu hormonlar sayesinde tansiyonun dengede tutulması sağlanır. Böbrek şişmesi, böbreklerin normal olan büyüklüğüne göre anormal bir şekilde şişkinlik oluşturma, büyüme belirtisi göstermesi durumuna böbrek şişmesi adı verilmektedir. Böbrek şişmesi her yaştan olan insanlarda görülme olasılığı olmaktadır. Anne karnında olan bebeklerin de böbreklerinin şişkinlik göstermesi yapılan ultrasona bağlı olarak belirme gösterebilir. Yani böbrek şişmesi herhangi bir yaş gözetmeksizin sinsice belirme gösterebilir. Böbrek şişmesi farklı nedenlere bağlı olarak gelişme gösterebilmektedir ve genel olarak böbreklerde idrarı toplayan sistemin fonksiyonlarını yitirmesiyle böbreklerde şişkinlik oluşur. İdrarın üretildikten sonra depolandığı yerde idrar birikmesi olduğu için böbrek dokusuna aşırı derecede baskı oluşur ve bu sayede şişkinlik meydana gelerek böbreklerin çalışmasında bozulmalar meydana gelir.

Böbrek şişmesi insan sağlığı açısından önemsenmesi gereken bir husus olmaktadır. Böbrek şişmesi ciddi bir problem olarak belirir ve bu rahatsızlığın ilerlemesindeki aşamalarda böbreklerin şişkinlik oluşmasından dolayı iflas etmesine kadar sürüklenebilir. Bu hususta kişilerin kesinlikle duyarlı davranması gerekmektedir. Böbreklerde şişkinlik oluşmasında böbreklerini yerine getirmiş olduğu fonksiyonların çalışmadığı saptanmaktadır. Kişilerde böbrek şişmesi gerçekleştiğinde böbreklerin vücutta bulunduğu yerde aşırı derecede şişkinlik belirtisi görülür. Gözle görülebilen bu belirti şiddetli bir şekilde ilerler ve ilerleyen aşamalarda ise böbreklerin iflas etmesine bağlı olarak böbrek naklinin kişilere uygulanması kaçınılmaz olmaktadır.

Böbrek şişmesi belirtileri nelerdir?

  • Yorgunluk: Yorgunluk böbrek şişmesi belirtilerinden ilk sırayı almaktadır. Yorgunluk oluşması böbrek rahatsızlıkları esnasında belirgin olarak görülür, anemi kaynaklı olmaktadır. Yorgunluk oluşması böbrek rahatsızlığı olan kişilere önemli olarak hayati kalitesinin düşmesine olanak sağlar.
  • Yüksek tansiyon: Böbrek şişmesi olan kişilerde yüksek kan basıncı oluşması kaçınılmaz olmaktadır. Kişilerde yüksek tansiyon bu rahatsızlığın belirmesindeki ilk safhalarda belirme gösterir. Böbrek şişmesi olan hastalarda yüksek tansiyon oluşmasının kontrol altına alınması gerekmektedir aksi taktirde böbrek şişmesine bağlı olarak daha ciddi problemler kendini gösterecektir.
  • İdrarda oluşan farklılıklar: Böbrek şişmesi olan kişilerde yapılan idrarda gözle görülebilir değişiklikler meydana gelmektedir. Genel olarak idrarda görülen belirtiler idrarın renk değiştirmesi ve yapılan idrarın köpüklü olmasıdır.
  • Bulantı ve kusma oluşması: Böbrek şişmesi olan kişilerde yaygın olarak mide bulantısı oluşması ve kusma oluşumu meydana gelmektedir.
  • Kaslarda kramp oluşması: Böbrek şişmesine bağlı olarak kaslarda kasılmalar meydana gelir, ani olarak kramplar oluşur ve sinir sisteminde belirli bozukluklar meydana gelebilir.
  • Sırt ağrısı: Sırt ağrısı böbrek şişmesi olan kişilerde belirgin olarak görülmektedir. Çünkü böbrek şişmesine bağlı olarak böbreklerin etrafında olan organlara baskı yapılır bundan dolayı da sırt ağrıları oluşumu kişilerde görülebilir.
Böbrek şişmesi birçok nedene bağlı olarak meydana gelebilir. Böbrek şişmesi oluşumunda genel neden böbreklerden süzülen idrarın idrar kesesine ulaşamaması ve idrar kesesinden çıkmasına neden olan her türlü tıkanmalar böbrek şişmesi nedenlerinden olmaktadır. Kişilerde yukarıda konu edilen belirtilerin görülmesinde Uzman bir doktora başvurmaları gerekmektedir.

Böbrek şişmesi nasıl tedavi edilir?


Böbrek şişmesinin tedavisi, altta yatan nedenlere ve hidronefrozun şiddetine bağlı olarak değişir. Tedavi planı, doktorunuz tarafından belirlenecektir. İşte böbrek şişmesi tedavisinde kullanılan yaygın yöntemler:
  • Temel Tedavi: Hidronefrozun temel nedenini tedavi etmek, böbrek şişmesinin giderilmesinde önemlidir. Örneğin, böbrek taşları, tümörler veya idrar yolu tıkanıklıkları gibi nedenler tedavi edilmelidir. Bu tıkanıklıkların giderilmesi, idrar akışını düzeltecek ve böbrek şişmesini azaltacaktır.
  • İdrar Akışını Artırmak: İdrar akışını artırmak için bazen idrar yolunda yer alan darlık veya tıkanıklıkların açılması gerekebilir. Bu durumda, üroloji uzmanı tarafından kullanılan tedavi yöntemleri arasında üreter stentleri veya dilatasyon (Genişletme) işlemleri bulunabilir.
  • Antibiyotik Tedavisi: Böbrek şişmesi, idrar akışının engellenmesiyle birlikte idrar yolu enfeksiyonlarına da yol açabilir. İdrar yolu enfeksiyonları varsa, doktorunuz uygun antibiyotik tedavisi önerebilir.
  • Ameliyat: Bazı durumlarda, idrar yolu tıkanıklıklarının veya böbrek yapısındaki anormalliklerin cerrahi müdahale gerektirebilir. Ameliyat, tıkanıklığı gidermek veya yapısal sorunları düzeltmek için yapılabilir.
Tedavi seçenekleri, bireysel duruma ve hidronefrozun şiddetine bağlı olarak değişebilir.

Böbrek şişmesi tehlikeli midir?


Böbrek şişmesi, tıbbi olarak hidronefroz olarak adlandırılan bir durumdur. Bu durum, böbreklerin idrarın normal şekilde akışını engelleyen bir tıkanıklık veya sıkışma sonucunda idrarın böbreklerde birikmesiyle oluşur. Böbrek şişmesi bazı durumlarda tehlikeli olabilir, ancak her durumda aynı seviyede risk taşımaz. Şiddetli veya tedavi edilmeyen vakalarda komplikasyonlara yol açabilir.

Böbrek şişmesi nedenleri arasında böbrek taşları, idrar yolu tıkanıklıkları, prostat büyümesi, tümörler, idrar yolu enfeksiyonları ve böbrek fonksiyon bozuklukları yer alabilir. Bu durumda, idrarın normal şekilde akışı engellendiği için böbreklerde basınç artar ve böbrek dokusu şişer.

Böbrek şişmesinin belirtileri arasında sırt ağrısı, yan ağrısı, idrarda kan görülmesi, idrar yaparken zorluk çekme, sık idrara çıkma, ateş ve bulantı gibi belirtiler yer alabilir. Şiddetli veya tedavi edilmeyen hidronefroz durumlarında, böbrek fonksiyonları bozulabilir ve böbrek hasarı riski artar.

Hidronefroz tedavi edilmezse, böbrek fonksiyonları bozulabilir, böbrek yetmezliği gelişebilir ve enfeksiyon riski artabilir. Bu nedenle, böbrek şişmesi olan kişilerin tıbbi yardım alması önemlidir. Tedavi genellikle tıkanıklığın nedenine bağlıdır. İdrar akışını düzeltmek için tıbbi veya cerrahi müdahaleler uygulanabilir.

Böbrek şişmesi durumu her zaman tehlikeli olmasa da ciddi tıbbi sorunlara yol açabilen bir durumdur.

Son Güncelleme : 19.01.2024 08:39:35
Böbrek Şişmesi ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Facebook Twitter Pinterest whatsapp
Böbrek Şişmesi Yorumları
şifre

3 Yorum Yapılmış "Böbrek Şişmesi"
Benim diyaframdan nefes aldığım an sol kaburga boşluğumda oluşn ağrı şöyle 1 sürtünme 2.nefesimi yarıda bırakmm 3 vurkaç ağrı.4 ayakta olduğum zamnlar nadir oluyor bazende sanki boloncuklar oluyor o bölgede teşkkürler hocm
Tamer . 07.06.2018
CEVAP YAZ
İyi günler benım böbrek tarafında bi ağırlık var gibi hissediyorum rahatsız edecek boyuta geldi
Esra . 05.10.2018 13:31:49
CEVAP YAZ
benim oglumda şişlik var amelayat olucak
Tugba . 12.08.2016
CEVAP YAZ
Böbrek Hastalıklarına Hangi Bölüm Bakar
Böbrek Hastalıklarına Hangi Bölüm Bakar
Böbrek hastalıklarına hangi bölüm bakar, böbrek hastalıkları toplumda pek çok kişiyi etkileyen, yaşam kalitesini bozan bir dizi rahatsızlık olarak etkili olmaktadır. Erken dönemde tanısı yapılan böbrek hastalıklarında, ileri aşamadaki komplikasyon ri...
Böbrekte Kortikal Kist
Böbrekte Kortikal Kist
Böbrekte kortikal kist, Böbreklerde çok sıkça rastlanan bir kist çeşididir. Böbrekte, renal korteks denilen yerde bulunduğu için kortikal kist diye adlandırılmıştır. Böbrek yapısının dış kısmına doğru büyüme eğilimi gösteren sıvı dolu bir kesecik şek...
Sol Böbrek Ağrısı
Sol Böbrek Ağrısı
Sol böbrek Ağrısı, Böbrek ağrılarının birçok nedeni bulunmaktadır. Bu ağrılar kimi zaman her iki böbrekte, kimi zamansa tek böbrekte görülen sorunlardan kaynaklanmaktadır. Fakat tek böbrekte görülen böbrek hastalıklar belirtilerini oldukça geç göster...
Böbrek Üşütmesi
Böbrek Üşütmesi
Böbrek üşütmesi, böbreklerin soğuk hava şartlarında olumsuz olarak etkilenmesiyle birlikte yapmış olduğu işlevleri yerine getiremeyecek hale gelmesi, böbreklerin soğuk olarak tüketilen gıdalardan, soğuk olarak tüketilen sudan olumsuz olarak etkilenme...
Böbrek Kumu Dökme Belirtileri
Böbrek Kumu Dökme Belirtileri
Böbrek Kumu Dökme Belirtileri, Böbrek kumu dökme fosfat, oksalat ve sistin kristallerinin idrar içerisine erimeden atılması durumunda kristalüri kısaca yani kum dökme olayı gerçekleşmektedir. Erime özelliği olmayan kalsiyum, oksalat tuzları haline dö...
Böbreklere Hangi Bölüm Bakar
Böbreklere Hangi Bölüm Bakar
Böbreklere hangi bölüm bakar, İnsan yaşamının en önemli serveti sağlıklı bir hayat sürdürebilmektir. Bizler yaşamımız boyunca birçok hastalıkla mücadele ederek gerek mikroplarla gerekse ağrı ve sızılarımızla savaş halindeyizdir. İşte bu yaşamımızın i...
Böbreklere Stent Takılması
Böbreklere Stent Takılması
Böbreklere Stent Takılması, Stent, cerrahi müdahale sırasında, böbreklerden mesaneye idrarın geçişinden emin olmak amacıyla üretere yerleştirilen ince içi boş olan bir tüpe verilen isimdir. Tüpü yerinde tutmak ve yerinden oynamasını engellemek için J...
Gebelikte Böbrek Ağrısı
Gebelikte Böbrek Ağrısı
Gebelikte böbrek ağrısı, şüphesiz hemen hemen her annenin az da olsa çektiği sıkıntılardan biridir. Çünkü gebelik sırasında annenin organlarına binen yük bebekle birlikte dahada artış göstermektedir. Fakat gebelik döneminde görülen böbrek ağrıların e...
Sabahları Böbrek Ağrısı
Sabahları Böbrek Ağrısı
Sabahları Böbrek Ağrısı, Böbrekler vücudumuzun işleyişinde filtre görevi görmektedir. Böbrek kaburgaların hemen alt kısmında bulunan, karın boşluğunun yanında yer alan organ olarak bilinmektedir. Böbreklerimiz vücudun üretmiş olduğu zararlı maddeleri...
Böbrek Kumu Nasıl Dökülür
Böbrek Kumu Nasıl Dökülür
Böbrek kumu nasıl dökülür, böbrek kumu dökme yani kristalüri oksalat, fosfat, sistin ve ürat kristallerinin idrarın içerisine erimeden atılmalarıyla gerçekleşir. İdrarın içeriğinde eriyen kalsiyum oksalatın erime özelliği bulunmayan kalsiyum oksalat ...
Böbrekte Kist Tehlikelimidir
Böbrekte Kist Tehlikelimidir
Böbrekte kist tehlikeli midir sorusuna vücutta hangi organ olursa olsun işlevi dışında farklı her durum tehlikelidir. Böbrekteki kistte tehlikeli olup ciddi Uzman doktorlar tarafından teşhisi yapılmalı ve tedavi edilmelidir. Böbrekte çok hassasiyet i...
Böbrek Taşı Ağrısı Nasıl Geçer
Böbrek Taşı Ağrısı Nasıl Geçer
Böbrek Taşı Ağrısı Nasıl Geçer, Böbrek taşı hastaları hayatları boyunca hiç görmedikleri kadar ağrılar çekmektedir. Bu ağrılar taşların boyutlarından dolayı birçoğu kimselerde tedavi süreleri uzun olduğundan çok uzun bir süre bu böbrek taşı ağrıların...

 

Böbrek Hastalıklarına Hangi Bölüm Bakar
Böbrekte Kortikal Kist
Sol Böbrek Ağrısı
Böbrek Üşütmesi
Böbrek Kumu Dökme Belirtileri
Böbreklere Hangi Bölüm Bakar
Böbreklere Stent Takılması
Gebelikte Böbrek Ağrısı
Sabahları Böbrek Ağrısı
Böbrek Kumu Nasıl Dökülür
Böbrekte Kist Tehlikelimidir
Böbrek Taşı Ağrısı Nasıl Geçer
Sağ Böbrek Ağrısı
Böbrek Genişlemesi Zararları
Böbrek İflası
Böbrek Değerleri
Böbrek Yetmezliği Olan Hastalar Kaç Yıl Yaşar
Böbrekte Sızlama
Böbrek Küçülmesi
Böbrek Şişmesi
Böbrek Üstü Bezi Hastalıkları Belirtileri
Böbrekte Su Birikmesi
Böbrek Küçülmesi Neden Olur
Böbrek Ağrısı Nasıl Olur
Böbrek Büyümesi Tedavisi
Böbrek Kumuna Ne İyi Gelir
Böbrek Hastaları Ne Yememeli
Eşkina Balık Taşı
Böbrek Kanaması
Böbrek Üşütmesine Ne İyi Gelir
Popüler İçerik
Sağ Böbrek Ağrısı
Sağ Böbrek Ağrısı
Sağ Böbrek Ağrısı: İnsan vücudunda tıpkı bir filtre görevi gören böbrekler sağda ve solda olmak üzere kaburgaların bittiği kısımda karnın arkasında ye...
Böbrek Genişlemesi Zararları
Böbrek Genişlemesi Zararları
Böbrek Genişlemesi Zararları, Böbrek insan vücudunda sağlığı düzenleyen bir organ olarak bilinmektedir. Böbrek kişilerin vücudundaki zararlı atıkları ...
Böbrek İflası
Böbrek İflası
Böbrek iflası, günümüzde birçok insanda görülen ve birçok şekilde kendisini gösteren bir sorundur.  Genellikle çocuklarda bu hastalık görülememekted...
Böbrek Değerleri
Böbrek Değerleri
Böbrek değerleri, böbreklerin fonksiyonlarını yerine getirip getirmediğini ortaya koyan verilerdir. Bunun belirlenmesi için kreatinin testi yapılır. Ö...
Böbrek Yetmezliği Olan Hastalar Kaç Yıl Yaşar
Böbrek Yetmezliği Olan Hastalar Kaç Yıl Yaşar
Böbrek yetmezliği olan hastalar kaç yıl yaşar sorusuna cevaplar içeren bir makale sunuyoruz. Kronik böbrek yetmezliği, böbrek fonksiyonlarının daimi o...
Böbrekte Sızlama
Böbrekte Sızlama
Böbrekte Sızlama, Böbrek dediğimizde direk akla gelen ilk şey sağlığımız olmaktadır. Böbrekler vücudumuzun yaşam kaynağı olup sağlıklı bir şekilde ile...
Böbrek Küçülmesi
Böbrek Küçülmesi
Böbrek küçülmesi, genellikle yapılan bazı ameliyatlar sonrasında kişilerde görülebilmektedir. Bu durumun yanında bazen böbrekte görülen farklı hastalı...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Böbrek Hastalıklarına Hangi Bölüm Bakar
Böbrekte Kortikal Kist
Sol Böbrek Ağrısı
Böbrek Üşütmesi
Böbrek Kumu Dökme Belirtileri
Böbrek Agrisi
Böbrek Ağrısı doktora gittim ilk taş var dedi mesanende atman gerekiyoo dedi
Böbrekte Stend
Böbrekte Stend İn Kalma Süresi
Hakkımızda  
Tıbbi Sorumluluk Reddi  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Böbrek Agrisi
Böbrek Ağrısı doktora gittim ilk taş var dedi mesanende atman gerekiyoo dedi
Böbrekte Stend
Böbrekte Stend İn Kalma Süresi
Yardım Sayfaları
Hakkımızda  
Tıbbi Sorumluluk Reddi  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024